- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.557
Vi er godt i gang i skoleåret, og vi kaster os lige så stille ud i nogle fermenteringer af skolehavens goder.
For to år siden var jeg på et Madkamp-kursus på UCN Aalborg, under teamet konservering. Lige siden har jeg haft sådan en lyst til at arbejde med fermentering i skolen. Men de sidste to år er gået med henholdsvis opstart af bloggen til undervisning i madkundskab, oprettelse af molekylær gastronomi og en skolehave. Nu kører skolehaven og molekylær gastronomi, og der gror lige frem grøntsager i skolehaven. Det skal vi selvfølgelig udnytte:-)
Jeg faldt for et stykke tid siden over hjemmesiden altomfermentering.dk. Og den var altså spændende, hvis du vil dykke ned i begrebet fermentering (nej, det er ikke reklame, ren skære madnørderi;-)).
Så vi kører lige lidt fermenterede kartofler i stilling til den ratatouille og bøf, som vi skal have om små 2 uger.
Et patentglas på 1 liter.
½-1 kg Kartofler. Kommer lidt at på størrelsen af vores gulerødder.
1 Liter Vand. Ikke sikkert at du skal bruge de hele. Kommer an på, hvor meget dine kartofler fylder.
2 spsk Groft salt pr. liter vand.
- Fjern kartoffelskrællen, hvis du synes den er for tyk.
- Vask kartoflerne grundigt!
- Varm vandet i en kasserolle til det lige bobler. Bland salt i det varme vand så det opløses.
- Skær kartoflerne i grove tern og læg dem i patentglasset.
- Hæld saltlagen over dem og sørg for at det hele er dækket af din saltlage. Sørg for at ingenting stikker op over vandet. Luk glasset.
Luk glasset og stil det på køkkenbordet i 2-3 dage. Herefter prøver vi at give dem ca. 8-10 dage i køleskabet, indtil vi skal anvende dem. Husk at stille en tallerken under glasset, da fermentering kan få lidt væske til at sive ud ved gummiringen.
Hvis der danner sig en lille hvid hinde, kan du blot fjerne denne.
Velbekomme.